Angajatii nu pot fi conditionati de firme sa se vaccineze impotriva COVID-19 - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Angajatii nu pot fi conditionati de firme sa se vaccineze impotriva COVID-19

Niciun angajat nu poate fi conditionat de angajator sa se vaccineze impotriva COVID-19, fiindca este in afara cadrului legal, se arata intr-un comunicat al Inspectiei Muncii. 
 
 
 Intr-un raspuns catre institutia Avocatului Poporului, Ministerul Sanatatii preciza urmatoarele: 
 
Potrivit Stategiei de vaccinare impotriva COVID-19, aprobata prin Hotararea de Guvern nr. 1031/2020, in Romania vaccinarea este voluntara (neobligatorie) si gratuita.
 
Referitor la aspectele prezentate in adresa dumneavoastra legate de obligarea angajatilor de catre angajatori de a efectua vaccinul, mentionam faptul ca, potrivit dispozitiilor Legii nr. 53/2003 — Codul muncii — accesul la locul de munca a persoanei incadrate nu poate fi conditionat de vaccinarea impotriva Sars-Cov-2, persoana angajata are dreptul la egalitate de sanse si de tratament (art 53 — lit.d), in cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii (art. 5 — alin. (1), iar angajatorul are dreptul sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, doar sub rezerva legalitatii lor (art.40 — lit.c)).
 
Asadar, niciun angajat nu poate fi conditionat de catre angajator sa se vaccineze impotriva COVID-19, vaccinarea este un act medical preventiv bazat pe consimtamantul persoanei, iar impunerea vaccinarii impotriva COVID-19 de catre angajator o apreciem in afara cadrului legal.”
 
 

Foto: pixabay.comComenteaza acest articol in forum

Articol de: - www.conta.ro
Data: 2021-05-28
Vizualizari: 1169


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-07-27
Analizam mai jos cazul unei firme cu impozit pe profit si TVA, care a primit granturi Masura 2 cu aport de 15% din banii firmei. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-07-26
Prin Legea nr. 206/2021 au fost introduse o serie de modificari ce tin de activitatea Registrului Comertului, care au impact si asupra firmelor. Noul act normativ a fost publicat in Monitorul nr. 715 din 20 iulie 2021. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-07-26
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Braila aduce la cunostinta
operatorilor economici ca au obligatia sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile la 30 iunie 2021 la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor, indiferent de forma de organizare si forma de proprietate.
Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services