search

Guvernul a publicat Planul National de Redresare si Rezilienta

Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), despre care se discuta intens in ultima perioada, a fost publicat, in 2 iunie, pe pe site-ul MIPE (Ministerul Investitiilor si Fondurilor Europene). 
 
Pentru utilizarea instrumentului de finantare MRR fiecare stat membru al UE trebuie sa elaboreze propriul Plan de Relansare si Rezilienta (PNRR) prin care isi stabileste domeniile prioritare de investitii in scopul iesirii din criza, relansarii economice si cresterii capacitatii de rezilienta. Romania se afla in aceasta etapa.
Planul de Relansare si Rezilienta pe care Romania il elaboreaza acum se constituie intr-un Document Strategic ce stabileste prioritatile investitionale si reformele necesare pentru redresare si crestere sustenabila, corelate tranzitiei verzi si digitale avute in vedere de Comisia Europeana.
 
PNRR se refera la un pachet coerent de investitii publice si reforme propuse in baza Recomandarilor Specifice de Tara 2019-2020 . Aceste reforme si proiecte de investitii publice trebuie puse in aplicare pana in 2026.
 
PNRR are la baza 6 piloni principali:
 
1. Tranzitia spre o economie verde;
2. Transformarea digitala;
3. Cresterea economica inteligenta, sustenabila si incluziva;
4. Coeziunea sociala si teritoriala;
5. Sanatate si rezilienta institutionala;
6. Copii, tineri, educatie si competente.
 
"La digitalizare, cea mai mare investitie este realizarea acestui cloud guvernamental. Toate institutiile centrale vor fi legate intr-un singur sistem informatic, nu vom mai cara hartii de colo, noi, cetatenii, si intr-adevar avem o investitie importanta prin care vom finanta achizitia de carti electronice, care au si semnatura digitala inclusa, de catre 8 milioane de romani. Pe zone sectoriale, poate cele mai importante modernizari, digitalizari, in sanatate si telemedicina si justitie sunt investitii masive pentru fiecare zona sectoriala. Urmatorul slide - suportul pentru zona privata, cercetare si inovare, avem un contract pe care il vom semna cu Banca Europeana de Investitii pentru instrumente financiare de 1,2 miliarde pentru IMM-uri si companii mari. Aici intra niste instrumente de solvabilitate pentru companiile afectate de criza, care vor avea o perioada de gratie in returnarea acestor bani. Aceste instrumente financiare vor fi disponibile imediat ce PNRR-ul este adoptat si Banca Europeana de Investitii selecteaza banci locale cu care va lucra. Langa imprumuturile cu dobanda mica si cu perioada de gratie avem granturi pentru zonele unde exista interes si care sunt zonele de predilectie pentru regulamentul european, respectiv transformare digitala, 300 de milioane, pentru tehnologiile viitorului si pentru listarea la Bursa.", a precizat Cristian Ghinea, ministrul investitiilor si proiectelor europene. 
 
 
 


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1711749600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice