Dobanda anuala efectiva exprima sub forma procentuala costul total al unui credit.
Rolul DAE este tocmai de a aduce la acelasi numitor comun toate costurile unui credit. Mai precis, DAE transforma si comisioanele aferente unui imprumut sub forma unei dobanzi. In acest fel, devine posibila compararea a doua credite, indiferent de tipul comisioanelor percepute. Iar diferenta dintre DAE si rata dobanzii se datoreaza in mare parte acestor costuri suplimentare: comisioane initiale, lunare, anuale, prime de asigurare de viata, etc
reprezinta termenul la care bilantul trebuie depus la Administratia
Finantelor Publice Locale conform legilor in vigoare.
- data la care bilantul a fost depus si inregistrat cu numar de ordine l
la Administratia Finantelor Publice Locale.
sursa de finantare externa pusa la dispozitia intreprinderii de institutii financiare, furnizori sau terti
o obligatie potentiala aparuta ca urmare a unor evenimente trecute,anterior datei bilantului si a caror existenta se confirma numai de aparitia sau neaparitia mai multor evenimente
toate persoanele fizice sau juridice care au beneficiat de valorile avansate urmeaza sa dea un echivalent corespunzator
documentul prin care contribuabilii declara veniturile obtinute in anul fiscal de raportare in vederea calcularii de catre organul fiscal a venitului anual global impozabil si a impozitului pe venitul anual global.
document prin care se declara centralizat anumite elemente ce fac
obiectul unei lucrari contabile, juridice, etc.
suma neimpozabila acordata contribuabilului, cuprinzand deducerea personala de baza si deducerile personale suplimentare, in functie de situatia proprie sau a persoanelor aflate in intretinere.
suma cu care cheltuielile/platile depasesc veniturile/incasarile
document justificativ prin care cineva este desemnat sa reprezinte societatea sau sa actioneze in numele cuiva ;
persoane fizice neinregistrate ac agenti economici sau persoane juridice necuprinse in sfera de aplicare sau scutite de plata taxei pe valoarea adaugata.
Sume de bani (hartii de valoare, obiecte de valoare) depuse spre pastrare la o banca pentru care aceasta plateste o dobanda. Depozitele bancare sunt "la vedere" - caz in care sumele pot fi retrase oricand sau "la termen" - caz in care sumele nu pot fi retrase decat la expirarea termenelor pentru care au fost constituite.
intre data inregistrarii creantelor in devize si data incasarii lor, se inregistreaza ca si venituri sau cheltuieli financiare, dupa cum diferentele sunt favorabile sau nefavorabile.
pentru datorii, cand cursul la plata este mai mic decat cursul initial, pentru creante, cand cursul la incasare este mai mare decat cursul initial.
pentru datorii, cand cursul la plata este mai mare decat cursul initial, pentru creante, cand cursul la incasare este mai mic decat cursul initial.
diferenta favorabila de curs valutar intre data intrarii in patrimoniu a creantelor si obligatiilor exprimate in devize si data inchiderii exercitiului financiar.
cauta cuvantul discount
reducere sau diminuare acordata in cota procentuala;
numerarul aflat in casieria unitatilor si prin disponibilitatile aflate in conturi la banci.
cuprinde ordinul dat catre depozitul de produse finite pentru eliberarea unor produse si confirmarea cantitatii eliberate.
document de dispozitie prin care unitatea economica da dispozitie bancii sa-i achite obligatiile fata de furnizori.
formular care serveste la plata unor sume din casieria unitatii
Indemnizatie platita cuiva pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare în alta localitate în interes de serviciu.Suma zilnica platita unui ziler
acea parte a profitului net al unei societati care este distribuita detinatorilor de actiuni apartinand unei anumite clase. Poate fi platit in numerar sau sub forma de actiuni
venituri pe care societatea le incaseaza proportional cu numarul titlurilor detinute si in raport de profitul obtinut de societatile respective.
cauta cuvantul dividende
care se intocmesc pentru insumarea mai multor documente primare, de exemplu borderoul vanzarilor zilnice.
cele tiparite, completate, folosite si pastrate conform unor dispozitii legale speciale. Ele sunt inseriate, numerotate la tipografie sau in cadrul unitatii care le foloseste si contin mentiunea regim special. Documentele cu regim special (de exemplu, chitanta) trebuie tinute in evidenta si justificate ca formulare, atat cele folosite cat si cele nefolosite.
contin date privind mai multe operatii economice de acelasi fel.Acestea contin in plus, pe langa datele obligatorii comune tuturor categoriilor de documente, diferite totaluri cantitative si valorice, perioada pentru care au fost centralizate datele din documentele individuale, numarul de ordine al acestora, locul pastrarii documentelor individuale etc.
tipizate sau netipizate, se deosebesc de cele cu regim special prin aceea ca nu sunt strict socotite, nu trebuie justificate formular cu formular atunci cand nu sunt completate (exemplu, nota de contabilitate). Ele se intocmesc cu respectarea normelor generale cu privire la intocmirea si circuitul documentelor.
in care se consemneaza pentru prima data efectuarea unei singure operatii economice sau financiare, de exemplu, bon de vanzare;
contractul prin care una din parti transmite celeilalte proprietatea unui bun material fara sa primeasca ceva in schimb.
dreptul acordat de lege autorului unei opere de arta plastica de a primi o cota de 5% din pretul de revanzare al operei respective, daca revanzarea se face prin licitatie sau prin intermediul unui agent comisionar ori de catre un comerciant. Licitatorii, agentii comisionari si comerciantii au obligatia retinerii si platii catre autor a sumei corespunzatoare cotei de 5% din pretul de vanzare.
Reprezinta totalitatea drepturilor banesti ce se cuvin ca urmare a muncii prestate intr-o anumita perioada (salariu realizat, sporuri, indemnizatii, prime, concedii, concedii medicale, etc).